Bilinen Polar Molekül Örnekleri
25 Haziran 2024

Bilinen Polar Molekül Örnekleri

Polar Molekül

Polar moleküller, elektronlar, protonlar ve nötronlardan meydana gelen atomların bir araya gelmesiyle oluşur. Elektronlar, genellikle molekülün orbitalleri olarak adlandırılan dış kabuklarda eşit olarak dağılırlar. Ancak, elektronların yörüngelerinde eşit bir dağılıma sahip olmadıkları zaman, polar molekül ortaya çıkar. Polar moleküllerde, dipol olarak adlandırılan molekülün uç kısımları eşit olmayan bir yük taşır.

Çözünme ve Karışım

Polar moleküller suda çözünürken, polar olmayan moleküller yağda çözünür. Örneğin, su ve etanol polar moleküllerdir. Su ve etanol karıştırıldığında, her iki molekülü de içeren homojen bir çözeltinin oluştuğunu görürsünüz, bu durum moleküllerin eşit olarak karıştığını gösterir. Ancak, polar ve apolar molekülleri karıştırmaya çalıştığınızda ne olur? Karışmazlar. Örneğin, su (polar molekül) ve yağ (apolar molekül) karışmaz. Bu, moleküllerin benzer moleküllerle karışma eğiliminde olduklarını gösterir.

Hiç pastanın malzemelerini karıştırmayı denediniz mi? Genellikle pasta karışımına su ve yağ ilave etmeniz gerekir. Bir ölçüm kabında bu iki maddeyi karıştırırsanız, yağ ve su karışmaz; yağ üste çıkarken su ölçüm kabının tabanına yerleşir. Bu durum, polar ve apolar moleküllerin çözüm oluşturmadığına iyi bir örnektir. Bununla birlikte, benzer kutuplu moleküllerin karıştırılması (hem polar hem de polar olmayan) bir çözüm oluşturur.


Bir molekülün polaritesini belirlemek için öncelikle kullanışlı bir periyodik element tablosu almanız gerekir (genellikle kimya kitaplarında bulunur). Tablodan her atomun elektronegatifliğini belirleyin. Moleküldeki atomların elektronegatifliği eşit olduğunda, apolar bir molekülü hemen belirleyebilirsiniz.

Bir molekül, atomların yapısı ve dış yörünge elektronlarının elektronegatifliğinin iptal edecek şekilde dizilmesi durumunda da apolar olabilir. Bu nedenle, molekülün şeklini incelemek gerekir. Genelde, V şeklinde ve piramit şeklindeki moleküller polar moleküllerdir. Doğrusal moleküller apolar olma eğilimindedir.

Su, oksijen ve hidrojen arasındaki elektronegatiflik farklarından dolayı polardır. Oksijen, hidrojene göre oldukça negatiftir. Oksijen negatif yükleri çekerek, molekülün oksijen çevresini, hidrojenin çevresinden daha olumsuz hale getirir. Hidrojen alanı (pozitif yükler), molekülü bükerek, suyun içindeki iki hidrojen atomunun aynı tarafta bulunmasını ve oksijenin etrafındaki negatif bölgeden uzaklaşmasını sağlar.

Glikoz, oksijen ve hidrojen atomlarının düzenlenme şeklinden dolayı polar bir moleküldür. Glikoz, 6 karbon atomu, 12 hidrojen atomu ve 6 oksijen atomundan (C6H12O6) oluşan bir altıgen şekline sahiptir.

Ekstra Bilgiler

Polar moleküller, elektriksel alanlara karşı duyarlıdırlar ve bu özellikleri nedeniyle çeşitli teknolojik uygulamalarda kullanılırlar. Bu moleküller, biyolojik sistemlerde de önemli rol oynarlar. Örneğin, hücre zarları polar ve apolar bölgelerden oluşur, bu da hücrelerin belirli maddeleri seçici olarak geçirmesine olanak tanır.

Polarite ayrıca kimyasal reaksiyonlar üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Polar moleküller, polar çözücülerde daha iyi çözünürler ve bu, kimyasal reaksiyonların hızını ve verimliliğini etkileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bileşik Molekülü Nelerdir?

Bileşik Molekülü Nelerdir?

Molekül Atom Ağırlığı

Molekül Atom Ağırlığı

Nh3 Molekül Ağırlığı

Nh3 Molekül Ağırlığı

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bakır Molekül Ağırlığı ve Özellikleri

Bakır Molekül Ağırlığı ve Özellikleri

Klor Molekül Ağırlığı

Klor Molekül Ağırlığı

Molekül Çeşitleri Nelerdir?

Molekül Çeşitleri Nelerdir?

Molekül Formülleri Nelerdir?

Molekül Formülleri Nelerdir?

Hibritleşme ve Molekül Geometrisi

Hibritleşme ve Molekül Geometrisi

Güncel

Azot Molekülünün Kullanım Alanları

Azot Molekülünün Kullanım Alanları

Güncel

Suyun Molekül Yapısı Şekli

Suyun Molekül Yapısı Şekli

Güncel

Şeker Molekülü Çeşitleri Nelerdir?

Şeker Molekülü Çeşitleri Nelerdir?